Sayfalar

27 Eki 2015

Babywearing Örtüsü Dikelim



Bebemle yazı terlemeye çokta karşı koyamadan geçirdik ama kışın üşümek doğal olarak kabul edilemez bebecikler için. Bende oğlumu kanguru ile taşımanın rahatlığına alıştığımdan ve lahana gibi kat kat giyinmek bana göre olmadığından çözümü kanguruma örtü dikmekte buldum. Ha satılmıyor mu derseniz illaki satılıyor ama "amaaaan n'olcak ben de dikerim" mantığım devreye girince deneme kaçınılmaz oldu. 










İlk denemem daha havalar soğumamışken, hafif serinlik çıktığında giymek üzere diktiğim yukarıdaki örtü oldu. Acaba işe yara mı? derken, bayaa bir takıldık kendisiyle. Asıl, soğuk havalarda kullanmak üzere dikmek istediğim örtüye de kalıp görevi gördü aynı zamanda. 

Benim oğlum daha bir yaşına gelmediğinden örtünün boyutlarını bana yetecek kadar ayarladım. Daha büyük bebeler için eni biraz daha geniş olmalı bence. Ayrıca bir şapka yapmadım,bana şapka çok yer kaplar gibi geldi. Ben örtüyü yukarı kaldırarak yağmurlu günlerde şapka gibi kullandım. 




Diktiğim bu kanguru örtüsünün dikiş aşamalarını bir kaç resimle anlatmaya çalışayım:

1-İlk olarak kumaş seçimini iyi yapmak gerekir. Ben örtünün dış kısmındaki kumaş için uçuş sevdalısı bir arkadaşın paraşüt dikiminden artan kumaş parçasını kullandım ama yağmurluk kumaşları da satılmakta. Önemli olan su geçirmemesi . İç kısmı içinse yumuşacık bir dokusu olması ve sıcak tutması için çok kalın olmayan suni kürk kumaşı kullanmayı uygun buldum.

2- Benim kangurumun markası Boba, doğal olarak ben kendi kanguruma uygun boyutlarda diktim. Sizde dikerken kendi kangurunuzun boyutlarını ve örtüyü kanguruya asma bağlantılarını ona göre tasarlayabilirsiniz. Bobanın omuz çıt çıtlarına geçirerek kullanmak bana daha kullanışlı geldi. (Denemedim mi denedim boynumdan geçirdim, yanlara bağladım ama cık böyle rahat ettim.)

3- İlk olarak kumaşları 70 cm - 90 cm ölçülerinde dikiş payını da ekleyerek kestim,

4- Askılar için kumaşım yetmediğinden tek kat olacak şekilde 2 X 45 cm- 8 cm ye dikiş payı ekleyerek kestim ve kenarlarını içe katlayarak diktim.
Fakat benim kumaşım yırtılmaya ve esnemeye daha dirençli olduğu için naçizane tavsiyem çift kat olacak şekilde askı ölçülerini ayarlamanız (özellikle çıtçıt bastıracaksanız). 


5- Askılar takacağım yerde kumaşlara pile ekledim. Bitince şöyle gözükecek,


6- Askıları sağ ve sol köşelere gelecek şekilde siyah kumaşa yüz yüze bakacak şekilde iğneledim,

7- Siyah kumaş ile kürklü kumaşı yüz yüze bakacak şekilde hizalayarak iğneledim. Kumaşların tersleri görünür şekilde artık,
Askıların iki kumaşın arasında aşağı doğru sallanıyor olması lazım.




8-Kenarlarına 20 cm kadar üst kısmından düzüne çevirmek için boşluk bırakarak diktim. 

9- 20 cm boşluk kısımdan kumaşın içini dışına çevirdim. 
Artık herkes doğru yerinde. 

10- Kenarlarına bir de düz taraftan düz dikişle diktim,

11-Daha sonra lastik geçirebilecek kadar aralık bırakarak üst kenar (baş kısmına gelen kenar) hariç diğer üç kenarı diktim. Diktikten sonraki görüntü bu:


12-Aynı genişlikte birde üst kenarı diktim. 

13-Diktiğim bu kenarların başlangıç ve bitiş yerlerinde  kürklü kumaş tarafından tam lastiğin geçeceği yer kadar kesik attım.

14-Lastiği önce 3 köşe olan kısımdan geçirdim. Lastiğin başlangıç ve bitiş kısmını diktim.
Lastik ölçüsü veremiyorum çünkü biraz kafama göre oldu. Ben ayarı deneyerek buldum lastiği önce geçirdim biraz pay bırakacak şekilde ayarladım, lastiğin ayarına kullanırken karar verdim. Kullanım sırasında ayarlayarak daha sonra fazlalığı keserek diktim. 

15- Daha sonra üst kısım için aynı şekilde lastik geçirdim.

Bu aşamadan sonra iç kısımdan görünüş şöyle:




16-Ben ilk olarak askıları nasıl kullanacağıma karar verememiş olduğumdan benim için sıra askılarda artık. Bana en uygun kullanım şeklinin kangurumun omuz pedindeki çıtçıtlarına asmak olduğunu keşfimden sonra askılarada küçük bir ayar yaptım.
Çantaların içinden çıkan ve hiç kullanılmayan boyundan geçen askılar vardır ya işte onun iki tanesi işe yarar halde artık. İşte resmi:








Buda nihayet bitmiş hali. Umarım faydalı olmuştur. 

Bana iyi kullanmalar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder